Az L-glutamin, mely gyakorlatilag minden amino "anyjának" tekinthető, joggal lett a legnépszerűbb amino a közelmúltban. A glutamin számos aminosavból előállíthtaó (glutaminsavból, valinból és izoleucinból), azonban betegségek folyamán, valamint stresszhelyzetben (amilyen az edzés is) izomzatunk annyi glutamint igényel, amit testünk már nem tud önnállóan előállítani, ezért külső pótlás szükséges. Tanulmányok azt bizonyítják, hogy a folyamatos glutaminkiegészítés magakadályozhatja az izomkárosodást, azaz hatékony antikatabolikus (izomleépülést csökkentő) hatást idéz elő. További előny, hogy a glutamin egyike azon kevés aminosavaknak, amely különösen növeli a test természetes hormonszintjét. Már két gramm szájon át bevitt glutamin is akár négyszeresére növelheti a hormonszintet. Tény, hogy a testnek nagy szüksége van erre az minosavra, mér csak azért is, mert az izomszövetben ez található meg a legnagyobb koncentrációban és glutaminra szükség van a helyes izom-anyagcsere miatt is. A vázizomzat sejtjeiben szabadon áramló aminosavak 60%-a glutaminból áll, tehát a 18-féle aminosavból csak ez az egy alkotja az izomszövet 60%-át! A glutamin segít fenntartani a sejtek sejtmembránon belüli vízellátását, azaz a már többször említett sejttérfogatot növeli (cellvolumizáció). Ha csökken az izom glutaminszintje, akkor csökken a sejttérfogat, ami szintén katabolikus. Tehát a glutaminhiány kétszeresen is izomleépítő állapot. Éppen ezért a glutaminkiegészítés elengedhetetlenül fontos.
Tudományos kísérletek bizonyították, hogy bizonyos időpontokban (pl. közvetlenül egy intenzív edzés után vagy lefekvés előtt) elősegíthetjük az izmok és az immunrendszer glutaminéhségének kielégítését, pontos kiegészítéssel megőrizhetjük izmainkban a glutamint. Amennyiben az izmokban a glutaminszint folyamatosan magas, azaz megfelelő glutaminkiegészítés történik, akkor a szervezet nem vonja el az izmokból a glutamintartalékot, tehát fennmarad a helyes glutaminállapot, és antikatabolikus hatás áll be (azaz megelőzzük az izomleépülést). Ez a glutaminmegőrzés elmélete, melynek célja az izomszövetek glutaminszintjének fenntartása. Az ehezés időtartama alatt (alváskor) és étkezések között, valamint edzés után a glutamin felszabadul az izmokból, hogy fenntartsa a vércukor koncentrációt. Tehát ezekben az időpontokban van szükség extra glutamin bevitelére. Ebben óriási segítséget nyújt: MHN Sport L-Glutamine amiből egy 600grammos kiszerelés CSAK 5000.-
http://edzes.wordpress.com/termekek/glutamin/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése