2010. október 1., péntek

A margarin vagy a zsír a "jobb"?

A margarin vagy a zsír a "jobb"?

Sokan közülünk miden lehetséges módon igyekeznek egészséges életmódot élni és egészséges ételeket enni. Amikor azonban szembe találjuk magunkat egy recepttel, amihez szükség van mondjuk 20 deka zsírra vagy margarinra, elbizonytalanodunk: melyik a jobb, melyik a károsabb, melyiket válasszuk?
Amennyiben a margarin tartalmaz hidrogénezett növényi zsírokat, akkor a kérdés egyszerű, ennél még a zsír is jobb, persze csak ha az ember nem vegetáriánus.
A zsírnak rossz híre van, pedig nem biztos, hogy teljes mértékben megérdemli. Állati zsírként telített, telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak keverékéből áll. Az igazat megvallva több benne az egyszeresen telítetlen zsírsav (100g-ban 46 g) mint a telített zsírsav (100g-ban 39g). Emellett 3,5 g Omega-3 zsírsavat is tartalmaz 100 grammonként.
Ha vegetáriánus megoldást keresel, akkor olyan terméket keress, ami kókusz vagy pálmaolajat tartalmaz, nem hidrogénezett növényi zsírokkal együtt. A kókuszolaj és a pálmaolaj is telített zsírokat tartalmaz, ami miatt szobahőmérsékleten szilárdak. A sütőipari termékek esetében ez fontos tényező a kész termék állaga szempontjából.
Azonban kizárólag a kókuszolaj vagy a pálmaolaj használata nem szerencsés ötlet. A zsírtól eltérően ugyanis, a kókuszolaj és a pálmaolaj csaknem 100%-ban telített zsírokat tartalmaz. Szobahőmérsékleten ezért nagyjából olyan sűrűek, mint a gyertyaviasz! Ha a margarinhoz hasonló állagot akarunk elérni, akkor muszáj elkeverni őket folyékony (telítetlen) zsírsavakkal.

forrás:bb

Add a Twitter-hezAdd a 

Facebook-hozAdd a 

StartlaphozAdd az 

iWiW-hezAdd a Google Reader-hez  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése